2011. szeptember 2., péntek

Bodrogkisfaludtól Melbourne-ig: Ráskövy István

Ráskövy István 1936. november 25-én született Bodrogkisfaludon. Az általános iskolát ugyanitt végezte, majd Diósgyőrben tanulta ki a villanyszerelő szakmát. Életrajza szerint a Diósgyőri VTK kiváló birkózója, szakosztályának első olimpikonja volt. volt. További tanulmányait itthon nem fejezhette be, mert az 1956-os szabadságharc leverése után külföldre ment, s 1958 januárjában érkezett Ausztráliába. Melbourne-ben telepedett le.


1960-ban villanyszerelő vizsgát tett a Royal Melbourne Institute of Technologyn, melyet 1961-ben a sikeres mestervizsga követett.
1958-tól 1969-ig hétszeres ausztrál bajnok volt a kötött- és szabadfogású birkózásban, 79 kg-os súlycsoportban. Birkózó klubot alapított a richmondi Magyar Házban. Az 1964-es tokiói olimpián kilencedik helyezést ért el a kötöttfogásúak között ausztrál színekben.
1968-ban középiskolai műszaki oktató bizonyítványt, 1981-ben műszaki tanári diplomát szerzett.
Alapító elnöke volt a 2000-ben megalakult Ausztráliai Magyar Birkózó Szövetségnek.
Politikai téren aktív szerepet játszik, betölti a békebíró fontos szerepét is. Véleményét rendszeresen megírja az ausztráliai magyar és nem magyar sajtóban.
1986-ban megkapta az Order of Australia kitüntetést a birkózásért és az ausztrál társadalomért végzett hosszú, becsületes és kiváló munkájáért. 2000-ben elnyerte a Szent László Rend tagságát.
Szívügye a magyar nyelv és kultúra megőrzése az ötödik kontinensen.


Az eddigi adatok az Ausztrália és Új-Zéland magyar világa. (Főszerk. Dr. Tanka László. Szerk. Balás Róbert. Bp., Médiamix Kiadó, 2005. 167.oldal) című könyvből származnak. Életének további folyásáról nem találtam adatot, de talán akad valaki széles e világon, aki ki tudja egészíteni.

1 megjegyzés:

  1. A bejegyzésre maga Ráskövy úr reagált.
    Megtisztelő levelének egy részét érdemes idézni:

    Tisztelt és Kedves Elnök Úr/Elnök Hölgy!
    ... A Bodrogkisfaludért Egyesület honlapjával kapcsolatban írok. Röviden: gratuálok!
    A közelmúltban jött tudomásomra, hogy az Önök gondos honlapján én is helyet kaptam, és az nekem egy kellemes meglepetés volt. Köszönöm szépen mindenkinek a kedvességét. ...
    Továbbá nekem nagyon tetszik a "Bodrogkisfaludért Egyesület" ötlet is. Így szeretném itt hirdetni úgy az itteni magyar, mint az ausztrál társadalomban. ...
    Szerintem manapság itt is van hely egy olyan komoly, positíve, fontos és sürgős egyesületnek, úgy a helybeli magyar, mint az ausztrál társadalomban!
    Ráskövy István, Bodrogkisfalud büszke szülöttje
    U.i.: a kedves Valler József polgármester úrnak, a képviselő uraknak és minden barátnak, osztálytársnak, jó-szomszédnak és ismerősnek minden jót kívánok 2012-ben!

    VálaszTörlés